Pierwsze warsztaty grupowe w programie “Aktywni Młodzi”

Jednym z działań w projekcie „Aktywni Młodzi” są warsztaty współpracy zespołowej oraz trening umiejętności interpersonalnych. Za nami inspirujące warsztaty grupowe w tych tematach! Pierwsze z nich odbyły się w dniach 20-21 listopada w Krakowie, drugie 13.12 – 15.12 w Bańskiej Wyżnej.

W Krakowie uczniowie Zespołu Szkół Elektrycznych nr 2 ćwiczyli umiejętność argumentacji i komunikowania swoich racji, stawiania sobie celów zgodnie z zasadą SMART, nauczyli się stosować techniki radzenia sobie ze stresem oraz tworzyć zgrany zespół i określać w nim swoją rolę. Natomiast w grudniu w Bańskiej Wyżnej młodzież z III LO z Krakowa dzięki treningowi umiejętności interpersonalnych przygotowywała się do skutecznego i konstruktywnego uczestnictwa w życiu społecznym i zawodowym, szczególnie w społeczeństwach charakteryzujących się coraz większą różnorodnością. Dzięki udziałowi w warsztatach uczestnicy zwiększyli świadomość i umiejętność definiowania celów osobistych i zawodowych, podnieśli świadomość własnego stylu komunikacji i rozpoczęli kształtowanie kompetencji liderskich.

Podczas warsztatów młodzi ludzie brali udział w ciekawych ćwiczeniach i grach, dzięki którym nauczyli się wyróżniać rodzaje konfliktów i poznali metody ich rozwiązywania. Wszystkie te umiejętności z pewnością będą pomocne nie tylko w szkole, ale i w przyszłości podczas rozpoczynania pracy zawodowej.

O sukcesie wyjazdu najlepiej mówią opinie uczestników, które zostawili nam w anonimowych ankietach:

„Dzięki zajęciom dowiedziałem się, jak przyjąć asertywną postawę”

„Bardzo dobry projekt, który pozwala młodym ludziom odnaleźć swoje „JA””

„Najciekawszym elementem warsztatów było ćwiczenie negocjacji między grupami.”

„Bardzo fajna forma zajęć i świetne zaplecze (również catering)”

„Bardzo dobrze zorganizowane warsztaty”

„Wiadomość dla organizatorów – BYLE TAK DALEJ!”