Netykieta

Netykieta*, czyli jak zachowywać się w internecie

Dla wielu z nas ekran komputera stanowi niewidoczną barierę, za którą czujemy się anonimowi i bezkarni. Do właściwego zachowania w sieci nie przykłada sią aż tak dużej wagi jak w realnym świecie. Szczególnie teraz, kiedy z Internetu korzystamy więcej niż kiedykolwiek, warto wiedzieć, jak postępować zgodnie z wirtualnymi zasadami dobrego wychowania.
Na czacie, forum czy w e-mailu
Pisząc w Internecie powinniśmy zachować kulturę wypowiedzi. Oznacza to oczywiście nieużywanie wulgaryzmów i stosowanie się do zasad języka, w jakim piszemy, ale także okazywanie szacunku innym użytkownikom sieci. Według netykiety nie jest obowiązkowym tytułowanie innych per Pan/Pani, możemy zwracać się do nich na „ty” jednak warto zwroty takie jak „Tobie” czy „Ciebie” zaczynać wielką literą. W internetowych wypowiedziach emotikony bywają bardzo pomocne, mimo to starajmy się używać ich z umiarem. Powinny one być jedynie dodatkiem do prezentowanej przez nas treści. W innym przypadku mogą rozpraszać i utrudniać przeczytanie naszej wiadomości. W bardziej formalnych sytuacjach w ogóle powstrzymajmy się od ich używania. Jeżeli nie jest to konieczne, nie piszmy z włączonym CapsLockiem. Jest to odbierane jako krzyk i uznawane za niegrzeczne. Za nieodpowiednie uważane jest także tzw. poke pismo, czyli pisanie naprzemiennie małymi i wielkimi literami.
Podczas rozmowy wideo
Taka forma kontaktu stała się niezwykle popularna w ciągu ostatnich kilku tygodni. Przygotowując się do takiej rozmowy powinniśmy zadbać o właściwe stanowisko. Zadbajmy, aby tło było w miarę jednolite, a ewentualny bałagan w pokoju niewidoczny. Uprzedźmy pozostałych domowników i poprośmy ich, żeby przez jakiś czas nam nie przeszkadzali. Zadbajmy też, by nasz wygląd był schludny a ubiór kompletny i dostosowany do okazji. Podczas samej rozmowy starajmy się nie przerywać innym i używać kulturalnego języka.
Niezależnie od platformy komunikacyjnej szanujmy swoich rozmówców i ich czas. Pamiętajmy, że za każdym profilem w internecie stoi realny człowiek. Powstrzymajmy się więc od oceniania, obrażania i prowokowania innych. Jeżeli ktoś nie stosuje się do tych zasad, nie odpowiadajmy tym samym. Traktujmy innych tak, jak my chcielibyśmy być traktowani.
*Netykieta (ang. netiquette, zbitka wyrazowa: net (z ang. sieć) i etykieta) – zbiór zasad dotyczących dobrego zachowania Internecie (za Wikipedią)