Kompetencje społeczne

Dziś krótko o dwu z piętnastu kompetencji społecznych, które rozwinąć możecie na zajęciach w ramach projektu.
Doradzanie innym
Dawanie porad często przychodzi nam łatwo, naturalnie i niemalże automatycznie. Zwykle wynika to ze szczerej chęci pomocy i poczucia, że powinniśmy się wspierać. Jako lider czy też po prostu pracując w zespole, prędzej czy później natrafimy na sytuację, w której ktoś poprosi nas o radę. Warto wiedzieć jak postąpić, by faktycznie pomóc, a przynajmniej nie zaszkodzić.
Zamiast od razu dawać gotową odpowiedź warto zainicjować rozmowę . Można to zrobić np. zadając otwarte pytania na dany temat. Pomoże to zorientować się w danym temacie i zrozumieć punkt widzenia innej osoby. Czasem  samo powiedzenie czegoś głośno pozwala na zauważenie nowej perspektywy.
Pomóż dokładnie przeanalizować sytuację, zasugeruj istotne wg ciebie czynniki i wskaż możliwe rozwiązania. Pamiętaj jednak, że ostateczna decyzja nie należy do ciebie. Uszanuj wybór drugiej osoby.
Kompetencje międzykulturowe
Każdy kraj czy nawet region cechuje się unikatową kulturą, która odróżnia go od innych. Są to nie tylko tradycje i sztuka danego narodu, ale także pewne modele myślenia i zachowania charakterystyczne dla danej grupy. W XXI wieku różnice te powoli się zacierają. Internet i postępująca globalizacja sprawiły, że mamy łatwy dostęp do innych wzorców. Wciąż jednak podczas pracy w międzynarodowym zespole możemy natknąć się na utrudnienia z tym związane.
Kompetencjami międzykulturowymi określa się umiejętność szybkiego rozumienia i efektywnego działania w kulturze innej niż nasza. Oznacza to posługiwanie się językiem obcym, zrozumienie i otwartość na inne kultury .
Jeżeli masz tylko taką możliwość, zorientuj się wcześniej, jakie normy panują w krajach osób, z którymi przyjdzie ci pracować, uczyć się, mieszkać. Nie bój się zadawania pytań, staraj się jednak robić to z szacunkiem, by nikogo nie urazić. Mów i słuchaj uważnie i cierpliwie. Bądź otwarty na propozycje innych – być może zauważą oni rozwiązania, których ty nie dostrzegasz.