Czym jest konstruktywna krytyka i jak sobie z nią radzić

Na początku warto zrozumieć, czym różni się ona od zwykłej krytyki czy obelgi. Konstruktywna krytyka skupia się na działaniach danej osoby, a nie na niej samej. Nie ma tutaj miejsca na jakiekolwiek osobiste przytyki i argumenty ad personam. Ważnym elementem jest tutaj również czas, miejsce i sposób jej przekazania. Nie chodzi w niej bowiem o upokorzenie czy obrażanie krytykowanej osoby, a jedynie zwrócenie uwagi na występujący problem. Nie mogą pojawiać się tu żadne wulgaryzmy, a ton wypowiedzi nie może być agresywny. Konstruktywna krytyka powinna również zawierać wskazówki lub sposób na rozwiązanie problemu.
Jak radzić sobie radzić z konstruktywną krytyką?
Bycie konstruktywnie skrytykowanym nie jest niczym złym, nawet jeśli w pierwszej chwili tak właśnie ci się wydaje. Pamiętaj, że każdy z nas cały czas się uczy i czasem popełnia błędy. Nie traktuj tego typu komentarzy zbyt personalnie. Spokojnie wysłuchaj, co inni mają do powiedzenia, przemyśl to i wyciągnij wnioski. Jeżeli czegoś nie zrozumiałeś lub nie wiesz, w jaki sposób rozwiązać problem, możesz zawsze dopytać albo poprosić o pomoc. Dzięki temu najprawdopodobniej uda ci się naprawić swój błąd, czegoś się nauczysz i zdobędziesz nowe doświadczenie 🙂