Ogród na dachu – międzykulturowość w praktyce

Integracja międzykulturowa w praktyce: projekt ogrodniczy w Domu Kolping Wiedeń-Meidling.

Niewątpliwym atutem ponownie otwartego trzy lata temu Domu Kolping w Wiedniu-Meidling jest wspaniały taras na dachu budynku. Dom Kolpinga pełni rolę „tymczasowego domu” dla studentów oraz rodzin ze środowisk uchodźczych. Integrację tych dwóch różnych grup i lepsze wzajemne poznanie się, zapewniła bardzo ciekawa inicjatywa młodzieży z Kolpinga, która zainicjowała projekt ogrodniczy pn. „Młode warzywa”. Wraz z mieszkańcami domu i przedstawicielami Rodziny Kolpinga z Meidling, na dachu budynku, w przygotowanych skrzyniach z ziemią, sadzono warzywa, zioła i owoce. Dzieci miały zabawę malując farbami doniczki i pojemniki na rośliny. Dodatkowym miłym elementem były chłodne napoje i przekąski.

Dzięki temu projektowi, taras na dachu stał się bardziej atrakcyjny jako miejsce do wypoczynku, relaksu oraz rozmów i zacieśniania znajomości pomiędzy mieszkańcami. Plony z tarasowych upraw są wykorzystywane w kuchni Domu Kolpinga, serwującej obiady dla mieszkańców, ale również dla innych klientów i przyczyniają się do promocji zdrowego żywienia oraz tematyki zrównoważonego rozwoju.