Kolping w Serbii – młodzi dla pszczół

W małej miejscowości Sajan w Serbii, lokalne Dzieło Kolpinga rozpoczęło w kwietniu tego roku kurs pszczelarski dla 18 młodych ludzi. KOLPING Serbia chce z jednej strony przeciwdziałać wysokiemu bezrobociu wśród młodzieży, a z drugiej przyczynić się do ochrony środowiska.

W trakcie dwumiesięcznego kursu młodzież szkoli profesor Akademii Rolniczej. Część wykładów odbywa się w centrum edukacyjnym KOLPING w Sajanie, część wykładów odbywa się online. Za teorią idzie następnie praktyka, w której młodzi ludzie mogą zastosować zdobytą wiedzę. KOLPING Serbia ma dziesięcioletnie doświadczenie w projektach pszczelarskich i ma rozwiniętą współpracę z lokalnymi pszczelarzami. Stowarzyszenie chciałoby dać młodym ludziom perspektywę, ponieważ wielu młodych ludzi wyjeżdża za granicę ze względu na wysokie bezrobocie.

Ze względu na klimat, region Wojwodiny ma odpowiednie warunki do rozwoju pszczelarstwa i produkcji miodu.