Za nami kolejne spotkanie międzykulturowe – tym razem było to spotkanie w którym Kawa Fair Trade stała się pretekstem to zaprezentowania życia i kultury uprawiających ją w Hondurasie rolników. Osobiście ich poznała prowadząca spotkanie Magdalena Szczudło, która uczestniczyła w wyprawie do Hondurasu, zorganizowanej przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce. Uczestnicy mieli okazję obejrzeć prezentację pokazującą codzienne życie rolników uprawiających wysoko w górach ekologiczną kawę Tatico, która dzięki ich trudowi (uprawiana jest tradycyjnymi metodami bez użycia maszyn i środków chemicznych) uzyskuje doskonałe walory jakościowe, a co za tym idzie również smakowe. Degustacji kawy Tatico, towarzyszyła dyskusja o idei sprawiedliwego handlu – czyli idei sprawiedliwego wynagradzania osób wytwarzających dobra, które kupujemy. Poznanie zasad sprawiedliwego handlu, pozwala stać się świadomym konsumentem, który dzięki swoim bardziej świadomym wyborom, może budować sprawiedliwszy świat.