Przy kawie o sprawiedliwej kawie

Za nami kolejne spotkanie międzykulturowe – tym razem było to spotkanie w którym Kawa Fair Trade stała się pretekstem to zaprezentowania życia i kultury uprawiających ją w Hondurasie rolników. Osobiście ich poznała prowadząca spotkanie Magdalena Szczudło, która uczestniczyła w wyprawie do Hondurasu, zorganizowanej przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce. Uczestnicy mieli okazję obejrzeć prezentację pokazującą codzienne życie rolników uprawiających wysoko w górach ekologiczną kawę Tatico, która dzięki ich trudowi (uprawiana jest tradycyjnymi metodami bez użycia maszyn i środków chemicznych) uzyskuje doskonałe walory jakościowe, a co za tym idzie również smakowe. Degustacji kawy Tatico, towarzyszyła dyskusja o idei sprawiedliwego handlu – czyli idei sprawiedliwego wynagradzania osób wytwarzających dobra, które kupujemy. Poznanie zasad sprawiedliwego handlu, pozwala stać się świadomym konsumentem, który dzięki swoim bardziej świadomym wyborom, może budować sprawiedliwszy świat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *