Z wizytą w Matejkowskich Krzeszowicach

Uczestnicy projektu ze szkoły na osiedlu Sportowym 28 odwiedzili ostatnio Dworek Jan Matejki w Krzesławicach w ramach spotkania z organizacją pozarządową Plenerownią.

Przedstawicielka organizacji Barbara Łepkowska proponując mini-warsztaty fotograficzne w plenerze przybliżyła działalność fundacji.

Głównym jej celem jest promowanie dziedzictwa narodowego w ciekawej formie w plenerze oraz uwrażliwiać na piękno krajobrazu i pamiątek naszej bogatej historii i kultury.

Pogoda nam dopisała, było cudowne słońce, choć mróz nie odpuszczał jak to na przedwiośniu. Najpierw Uczestnicy dostali instrukcje od prowadzącej spotkanie, jak ciekawie robić zdjęcia, na co zwrócić uwagę uwieczniając ulotne chwile, a następnie ruszyli do działania i ćwiczyli tę umiejętność na bieżąco. Wykorzystaliśmy także malownicze położenie Dworku Jan Matejki w okolicy Zalewu Nowohuckiego, co dawało duże pole do popisu.

Letnia rezydencja Mistrza Jana zachwyciła nas kolorami, pamiątkami i przeniosła oczami wyobraźni w przeszłość dalszą i bliższą.

Ze ściany jednej z komnat dumnie spoglądał na nas poczet królów i książąt polskich…

To była niezapomniana przygoda, okazało się, że okolica kryje wiele niespodzianek i dzięki organizacji pozarządowej, mogliśmy je poznać.