Podsumowanie wakacji Aktywnych Młodych

Lato dobiegło końca, a wraz z nim wakacyjne lenistwo. Ciesząc się pierwszymi promieniami jesiennego słońca podsumujmy ostatnie pracowite dwa miesiące w projekcie Aktywni Młodzi.

Lipiec

Trzy grupy młodzieży miały okazję wziąć udział w wyjazdowych treningach umiejętności interpersonalnych. Dwie z nich w tym celu odwiedziły Kościelisko, jedna Murzasichle.  Łącznie 21 osób podczas pierwszego z trzech dni zajęć poznało swoje mocne i słabe strony, nauczyło się zasad autoprezentacji i integracji z grupą. Drugi dzień w całości poświęcony był komunikacji, konstruktywnej krytyce, motywacji i kompetencjom liderskim. Na koniec wyjazdu uczestnicy skupili się na międzykulturowości, otwartości i tolerancji. Podobnym wartościom poświęcone zostały dwa śniadania międzykulturowe i wizyta w Salezjańskim Parku Edukacji Globalnej „Wioski Świata”. Zdalnie odbyła się Akcja Motywacja, czyli spotkanie z mówcą motywacyjnym. Trzy osoby skorzystały w lipcu ze wsparcia doradcy zawodowego. Wielu uczestników kontynuowało także wolontariaty, między innymi w Fundacji Straż Obrony Praw Zwierząt, Centrum Profilaktyki i Edukacji Społecznej PARASOL i lokalnych Rodzinach Kolpinga.

Sierpień

Kolejne dwie grupy odwiedziły Kościelisko i Murzasichle podczas treningów umiejętności interpersonalnych. Aż cztery razy odbyły się trwające po dwa dni warsztaty współpracy zespołowej, podczas których uczestnicy poznali zasady pracy i współpracy w grupie, role zespołowe i techniki komunikowania. Nauczyli się również, jak być dobrym liderem swojego zespołu, jak budować relacje ze swoimi współpracownikami i jak radzić sobie ze stresem. Więcej o roli lidera mieli możliwość dowiedzieć się uczestnicy warsztatów dla liderów społecznych. Poznali oni również sposoby organizowania fundraisingów, akcji społecznych i lokalnych inicjatyw. Część uczestników rozpoczęła wolontariaty w Polskim Związku Niewidomych i Stowarzyszeniu Rekonstrukcji Historycznej Najemcy Bocheńscy.
Po ciężkim początku roku dobrze było w końcu zobaczyć się bez pośrednictwa komputera. Nie zwalniamy tempa – w przyszłych miesiącach na naszych uczestników czekać będą kolejne zajęcia, które pomogą im rozwinąć kompetencje społeczne.