Wyjazdowy trening umiejętności interpersonalnych w Kościelisku

Koniec wakacji i lata to dobry czas na integracyjny wyjazd na trening umiejętności interpersonalnych – z dala od domu, od szkoły – idealne warunki, by lepiej poznać swoje osobiste atuty i słabości, odnaleźć swoje miejsce w grupie, przećwiczyć sposoby komunikacji i negocjacji. Czasy niepewne, ale okazało się, że początek złotej, polskiej jesieni był łaskawy dla grupy uczestników projektu i udało się w pierwszy weekend października zorganizować i przeprowadzić wyjazd w góry – polskie Tatry, aby przez trzy dni realizować program warsztatów.
Dom wczasowy w Kościelisku – miejsce skąd rozciąga się piękny widok na Giewont – stworzył bezpieczne warunki do pracy: duża sala szkoleniowa w oddzielnym budynku zapewniała spokój, ciszę oraz przestrzeń umożliwiającą pracę w podgrupach. Troskliwi gospodarze zadbali również o to, aby młodzież miała siłę na wysiłek umysłowy, przygotowując smaczne, obfite posiłki.
Było więc intensywnie, momentami emocjonalnie – ale to normalne, gdy pracuje się w grupie „przerabiając” tak trudne tematy jak komunikacja interpersonalna, asertywna komunikacja, konstruktywna krytyka, negocjacje, motywacja, dostrzeganie podobieństw i różnic, empatia, otwartość, tolerancja. Części teoretyczne, wykładowe, przeplatane były zajęciami warsztatowymi i ćwiczeniami, które przybliżały trudne zagadnienia i pozwalały uczestniczącym samodzielnie wypracowywać rozwiązania i dochodzić do konkluzji. Łaskawa pogoda pozwoliła przeprowadzić również  grę terenową – w pięknym otoczeniu tatrzańskiej przyrody, młodzież zmierzyła się również z wysiłkiem fizycznym i koniecznością pokonania go – kolejny sukces grupy i trenerki, która cały czas czuwała nad właściwym przebiegiem zajęć i realizacją programu. Po wielogodzinnych zajęciach dobrze odpocząć i miło spędzić czas przy grach i zabawach – niestety wiejący z ogromną siłą halny nie pozwolił na planowaną zabawę przy ognisku.
Intensywnie zapełniony czas mija szybko, więc ani się spostrzegliśmy, już był czas powrotu. Ostatnie zajęcia, podsumowujące cały trening, pokazały, że młodzież zadowolona wraca do domów z nową wiedzą, nowymi przemyśleniami i pomysłami „na siebie”. Pozytywne opinie znalazły się również w anonimowych ankietach oceniających całość warsztatów.