Ochrona środowiska zaczyna się od Ciebie

Gdzie szukać pomysłów na ciekawe inicjatywy młodzieżowe? Dzisiaj przykład działań z Paragwaju.

Paragwajski Młody Kolping przeprowadził ekologiczną kampanię społeczną polegającą na posadzeniu 50 drzew lapacho. Każdą sadzonkę wyposażono we własną miniaturową cysternę, wykorzystując do tego plastikowe butelki, które założone na pnie drzewek, zbierają deszczówkę i dostarczają ją bezpośrednio do korzeni. 40 młodych członków Kolpinga będzie opiekować się tymi drzewami przez 5-6 lat, po których drzewa powinny zakwitnąć różowymi kwiatami.

Na tym zdjęciu widać Juana Carlosa, Melindę i Sofię sadzących swoje drzewa. Ponadto młodzież wykorzystała kilka dni podczas tej kampanii, aby zachęcić ludzi z sąsiedztwa do zmniejszenia ilości plastikowych odpadów poprzez używanie płóciennych toreb na zakupy, częstsze jeżdżenie na rowerze i spacery – lub przyniesienie własnej butelki z wodą zamiast kupowania plastikowych butelek.

Ta kampania pokazuje, że ochrona środowiska jest również ważnym zagadnieniem w wśród paragwajskiej młodzieży z Kolpinga, a zmiany świadomości ogółu zaczynają się od nas samych.