Młody Kolping wspiera akcję „Fridays for Future”. Młodzieżowy Strajk Klimatyczny

W wielu krajach na całym świecie, w ostatnich latach, przez wiele miesięcy młodzi ludzie uczestniczyli i uczestniczą w demonstracjach w każdy piątek, żądając konkretnych działań politycznych, aby zapobiec dalszemu globalnemu ociepleniu spowodowanemu przez człowieka. Takie manifestacje odbywały się i odbywają również w Polsce – głównie w większych miastach i zostały nazwane Młodzieżowym Strajkiem Klimatycznym. Młode osoby działające w naszej międzynarodowej, kolpingowskiej organizacji, nie pozostają obojętne wobec zmian klimatycznych i zabierają głos w tych kwestiach.

Elisabeth Adolf, sekretarz niemieckiego Młodego Kolpinga, powiedziała: „Od ponad roku młodzi ludzie wychodzą na ulice, aby pokazać, że musimy zmienić nasze przyzwyczajenia, jeśli w przyszłości chcemy mieć planetę nadającą się do zamieszkania. Ale przede wszystkim wzywają decydentów do działania już teraz, do podejmowania decyzji i nie czekania, aż będzie za późno. Najwyższy czas. Ważne jest, aby wszystkie pokolenia zaangażowały się w ratowanie tej planety i jej ograniczonych zasobów. „W tym celu Młodzież Kolpinga we współpracy z komitetem ekspertów„ Odpowiedzialność za ten jeden świat ”sporządziła deklarację.